vrijdag 23 januari 2009

Publiciteit

Beduidend meer mensen dan die welke op de PVV hebben gestemd delen de opvattingen van Geert Wilders over de islam en zijn volgelingen. Met hem vrezen zij voor een toenemende 'islamisering' van Nederland. Net als ik heeft een overgrote meerderheid van hen de Koran nooit gelezen, laat staan dat zij, evenmin als ik, enig idee hebben van wat er allemaal beschreven is in de Hadith, een verzameling overleveringen van wat Mohammed heeft geschreven, gezegd en gedaan. Maar gebrek aan kennis is voor velen geen reden om zich van een negatief oordeel te onthouden; ook niet van een positief oordeel trouwens. "Fools rush in where angels fear to tread", zei Alexander Pope en de Nederlandse dichter Staring zei het zo:
De meester, in zijn wijsheid, gist
De leerling, in zijn waan, beslist.


De rechter heeft beslist dat Wilders strafrechtelijk vervolgd moet worden voor dingen die hij heeft gezegd over de islam, islamieten en de Koran. Wilders ziet hierin een aantasting van zijn recht - en het recht van zijn volgelingen - op vrije meningsuiting, een basisrecht in een democratische samenleving. Wilders en zijn volgelingen kennen onze Grondwet niet zo goed, althans onvolledig. Waar vrijheid van godsdienst en vrijheid van meningsuiting worden gegarandeerd, staat nog iets: "BEHOUDENS IEDERS VERANTWOORDELIJKHEID VOOR DE WET." Ik ben geen jurist, noch kenner van het staatsrecht, maar volgens mij betekent dit ook: ik kan niet ongeremd alles zeggen of schrijven wat mij voor de kop komt. De wet zegt dat ik niet mag discrimineren, niet mag oproepen tot haat. Wilders heeft hier een kleine voorsprong op jou en mij: in de Tweede Kamer mag hij wel alles zeggen wat hem voor de kop komt. "De leden van de Staten-Generaal (...) kunnen niet in rechte worden vervolgd of aangesproken voor hetgeen zij in vergaderingen van de Staten-Generaal of van commissies daaruit hebben gezegd of aan deze schriftelijk hebben voorgelegd." Dat zegt artikel 71 van de Grondwet. Wilders moet dus niet, zoals de Volkskrant schrijft, roepen: "Dit is een aanslag op de vrijheid van meningsuiting." Hij zal over enige tijd voor de rechter verantwoording moeten afleggen voor wat hij buiten de Tweede Kamer heeft gezegd en geschreven. Dat geldt voor iedere Nederlander, dus ook voor parlementariërs en andere politici.

Vervolging van Wilders vind ik één opzicht jammer: het levert hem weer een gigantische hoeveelheid gratis publiciteit op, de droom van iedere politicus. Hij zal stiekem hopen dat hij in eerste instantie en in hoger beroep veroordeeld zal worden. Dan kan hij ook nog eens naar de Hoge Raad en daar kan nog eens behandeling voor het Gerechtshof uit volgen. Dan hebben we zeker al weer een keer verkiezingen gehad. Wat wil hij nou nog meer?