dinsdag 7 april 2009

Geld

Heb ik me zelf toch weer overschat! Ik heb altijd gedacht dat ik vrij veel van de Bijbel afwist, in ieder geval meer dan de gemiddelde Nederlander. Bleek gisteren ineens dat ik een heel simpel feitje niet wist. Bij een artikel in Trouw over een landelijke actie tegen agressie en geweld stond zo'n kleine Googleadvertentie:
Jouw geld telt
Wat de Bijbel zegt over verdienen, sparen, geven en schulden aflossen".
Dat is een boek dat is uitgegeven door (de christelijke) uitgeverij 'De Ark'.

Ik heb ze nooit geteld, maar Jezus heeft, volgens de Bijbel dan, 38 gelijkenissen verteld. Liefst 16 daarvan handelden over het omgaan met geld en over bezittingen. Sterker nog, er is bijna niets waarover Jezus meer zei dan over geld.

Daar stond ik toch wel even van te kijken. In mijn onnozelheid dacht ik altijd dat Jezus over bijna niets meer zei dan over hoe wij met ons allen gelukkig zouden worden door veel van Hem, God en van elkaar te houden. Dat zal ook wel zo zijn, maar dat geld dan zo ongeveer op de tweede plaats komt was voor mij toch een behoorlijke verrassing. Zou het daardoor komen dat we niet alleen, volgens zeggen, een christelijk volkje zijn, maar ook, misschien juist daardoor, alles weten van geld verdienen?

Het blijkt ook maar weer eens dat de Bijbel een boek voor deze tijd is. Wigle Tamboer, dominee te Hoofddorp, zegt van dit boek: "Als er ooit een tijd is geweest om stil te staan bij de waarde van ons bezit en de besteding van ons geld, dan is het nu." Dus: als je weer eens zo'n aantrekkelijke aanbieding van Becam of Postkrediet ziet, niet meteen als een gek gaan lenen, maar eerst even een paar gelijkenissen lezen.