maandag 20 april 2009

Verdriet

Er zijn maar weinig mensen zonder hobby, volgens Van Dale Online een "bezigheid die men voor zijn genoegen of ontspanning doet". Je kunt voortdurend tv kijken ook een hobby noemen. Een andere vrij passieve hobby is het kijken naar een voetbalwedstrijd en daarvoor naar het stadion gaan. Veel van deze hobbyisten houden het niet bij kijken, maar zijn ook enthousiaste supporters van 'hun' club. Daar is ook niets mis mee, zolang dat niet ontaardt in rellerig gedrag.

Clubliefde, bleek mij weer, kan heel ver gaan. Het is leuk als 'jouw' club kampioen wordt en je bent teleurgesteld als dat niet zo is. AZ had afgelopen zaterdag kampioen van de eredivisie kunnen worden, maar verloor met 1 - 2 van Vitesse. De (tv-)beelden waren hartverscheurend. Als je niet beter wist en geen commentaar zou horen, zou je kunnen denken dat je ooggetuigen van een ramp zag.

Wat was er nou helemaal aan de hand? AZ was NOG geen kampioen geworden. Zelfs de meest stupide supporter kon zich realiseren dat AZ uit de nog resterende drie wedstrijden van deze competitie nog wel minimaal dat ene benodigde puntje zou halen. Als die supporter nog even verder nadacht wist zhij (ja, ik zag ook huilende vrouwen) dat AZ toch al op zondag kampioen zou kunnen worden als Ajax van PSV zou verliezen. Het werd dus 6 - 2 voor PSV.

Vroeger was je supporter, omdat onder de spelers je vader, je broer, je neef, je vriend of je buurman zat. De huidige selectie van AZ bestaat uit 13 Nederlanders, 1 Marokkaan, 1 Argentijn, 1 Australiër, 4 Belgen, 1 Braziliaan, 1 Deen, 1 Duitser, 1 Est, 2 Finnen, 1 Kroaat en 1 Mexicaan. Ik heb geen idee hoeveel geboren Alkmaarders er onder die 13 Nederlanders zitten, maar het zal niet de meerderheid zijn. Waarom barst iemand in tranen uit als zo'n multinationaal samengesteld clubje NOG geen kampioen wordt?

x