dinsdag 28 april 2009

Mol

Hier schreef ik dat het me wel eens aardig zou lijken een bijeenkomst van Geert Wilders bij te wonen. Fred Teeven, de VVD-collega van Geert, had hetzelfde idee en had volgens de Volkskrant de toezegging gekregen dat hij de besloten bijeenkomsten van de PVV mocht bijwonen. 'Maar die belofte komen ze niet na, ik mag er niet in', zegt Teeven. Dat zegt iets over het democratisch gehalte van de PVV.

Fred ging niet bij de pakken neerzitten en stuurde een 'mol', een niet-herkenbare VVD-er, naar de bijeenkomst in Den Helder. De mol bracht verslag uit. Volgens deze VVD-mol is de taal van Geert Wilders tijdens PVV-vergaderingen nog harder dan in het parlement. Ja, vind je 't gek? Als hij in het parlement nog harder te keer gaat, wil zelfs de voorzitter van het CDA niet meer met hem praten. Geert zegt pas echt wat hij vindt als de deuren dicht zijn. Zo doe je dat als kampioen van het vrije woord.

In een ander artikel in de Volkskrant wordt ingegaan op de houding van de andere partijen tegenover de groeiende PVV. Met name de traditionele middenpartijen CDA, PvdA en VVD zitten met de PVV in hun maag. Bij die haalt hij de meeste stemmen weg. Dat leidt tot allerlei geneuzel. Wij zijn een bewezen stabiele factor die zekerheid biedt. Dat zegt Jan Schinkelshoek, een van de strategische denkers in de CDA-fractie. (...) De PVV is het best te bestrijden, zegt Teeven, door te benadrukken dat de VVD oplossingen biedt en de PVV niet. En wat zegt de directeur van het wetenschappelijk bureau van de PvdA, Monika Sie? Je kunt de problemen van Nederland niet terugvoeren op 800 duizend moslims. Dat past niet in de scheiding van kerk en staat, niet in de Nederlandse traditie van verdraagzaamheid en zeker niet bij de geschiedenis van de sociaal-democratie. Ga dat maar eens vertellen aan de mensen die met een warm gevoel in de onderbuik de besloten PVV-bijeenkomsten verlaten. Als die partijen zo doorgaan, gaan ze ook (nog meer) stemmen verliezen aan D66, want Alexander Pechtold gaat wel consequent hard tegen Geert Wilders in. In de laatste peiling van de Politieke Barometer staat het CDA, t.o.v. het huidige zetelaantal, op een verlies van 19,5%, PvdA 24,2% en VVD 27,3%. Gezamenlijk staan ze op een verlies van 22,9%. D66 staat op een winst van 76,9%.

Volgens de Politieke Barometer, waarin winst en verlies altijd wat kleiner zijn dan in de peilingen van Maurice de Hond, staat de PVV thans op 26 zetels. Maar het duurt nog wel een tijdje voor er kamerverkiezingen zijn. Die tijd moet Wilders volpraten en als je steeds hetzelfde zegt, raken de mensen een beetje op je uitgekeken. Mensen zullen gaan ontdekken dat hij buiten zijn islamofobie niet veel te bieden heeft. Abraham Lincoln zei: "You may fool all the people some of the time, you can even fool some of the people all of the time, but you cannot fool all of the people all the time."
x