maandag 25 mei 2009

Ongeloof

"Dan had ik hem niet geloofd." Dat zei Yvonne Smit-Hensens afgelopen zaterdag in 'Rondom 10'. ("Journalistiek discussieprogramma vanuit Amsterdam. Actuele debatten, feiten, meningen en emoties over kwesties die Nederland bezighouden.") Dit programma wordt live uitgezonden door de NCRV.

Ik zou het voorlopig niet meer hebben over paranormaal begaafden, maar rond negen uur zaterdagavond belde mijn jongste zus op dat ik naar 'Rondom 10' moest kijken omdat het over paragnosten etc. ging. Ik zei dat ik daar al genoeg over wist en dat ik geen zin had om ernaar te kijken.

Gisterochtend ging ik naar het zondagochtendconcert in het Concertgebouw. Voor die tijd begon ik niet met iets te schrijven, omdat ik dan middenin zou moeten ophouden. Dus ging ik toch maar, via 'Uitzending gemist', naar 'Rondom 10' kijken. Die Yvonne was in een bijeenkomst geweest met het bekende medium Derek Ogilvie, dat vorig jaar oktober door RTL-weet-ik-veel werd uitgezonden. Een deel van dat programma werd getoond. Yvonne zat al jaren met een brandende vraag: had haar moeder er spijt van dat zij zelfmoord gepleegd had? Derek Ogilvie wist het antwoord: daar had haar moeder spijt van! Daar was Yvonne heel blij mee. Een ook in de zaal aanwezige scepticus, een filosoof verbonden aan de Katholieke Universiteit Brabant, vroeg aan Yvonne wat haar reactie zou zijn geweest als Ogilvie gezegd zou hebben, dat haar moeder er helemaal geen spijt van had. Het antwoord van Yvonne zie je hierboven vet en groot weergegeven. Trek verder je eigen conclusies.

In het programma deed ene Owen Darque twee 'readings'. Owen is een Nederlander en die naam is de naam waaronder hij optreedt, niet zijn echte naam. Met een vrouw had hij voor de uitzending contact gehad. Hij wist dat een haar dierbaar persoon was overleden. In no time wist hij tijdens de uitzending de naam van de overledene. De andere persoon was een willekeurige, niet door Owen, uit het publiek gekozen vrouw. Hij vroeg haar, zonder dat hij het kon zien, een tekening te maken. Daarna vroeg hij haar zich die tekening in haar geest voor te stellen. Toen ging hij tekenen. Hij tekende een simpele kerk. Wat had die vrouw getekend? Precies: een kerk! Maar dat was niet het meest opmerkelijke. Owen vertelde dat hij helemaal geen medium is. Hij zorgt voor amusement. Wat hij kan, zei hij, kan iedereen die dat per se wil, leren. Mediums als Char en Derek Ogilvie zijn daar buitengewoon goed in. Zij verdienen daar bakken met geld mee. Als zij toevallig van gene zijde dingen doorkrijgen die niet in jouw verwachtingen passen, dan doe je hetzelfde wat Yvonne zou doen: gewoon niet geloven. Maar ... eh ... waar was dat medium dan voor nodig?
x