zaterdag 27 juni 2009

Vlieg

Omdat ik een vlees- en viseter ben, worden, om mij daarin tegemoet te komen, dieren gedood. Er zijn mensen die het doden van dieren in het kader van de voedselvoorziening afwijzen. Ik denk dat de mens, puur biologisch gezien, een omnivoor is. Dat wil zeggen: hij houdt zich in stand door het eten van zowel planten als dieren. Ook het dierenrijk kent carnivoren, herbivoren en omnivoren. Wij nemen het leeuwen niet kwalijk dat zij leuke antilopen doden en opeten. Ik vind het dan ook moreel niet verwerpelijk (andere) dieren te eten. Met dierenbeschermers ben ik het eens dat wij dieren een zo natuurlijk mogelijk leven moeten gunnen voordat wij ze doden. Dat doden moet op een zo 'humaan' mogelijke wijze gebeuren. Ik ben daar niet helemaal consequent in. Ik ben me ervan bewust dat ik wel eens delen eet van een dier dat geen al te vrolijk leven heeft geleid. Bij mijn dagelijkse boodschappen probeer ik daar wel zo veel mogelijk op te letten.

Persoonlijk heb ik ook talloze levende wezens opzettelijk gedood. Daar hoef je niet van te schrikken, want de overgrote meerderheid daarvan bestond uit muggen. Ik heb vijftien vakanties doorgebracht in Lapland. Daar komen niet veel muggen voor, daar komen echt heel veel muggen voor. Als je denkt dat je hier in Nederland wel eens veel muggen hebt meegemaakt, dan heb je nog altijd geen idee hoe veel je er in Lapland kunt meemaken. Daar kun je dagen achter elkaar van 's morgens vroeg tot 's avonds laat constant een zwerm om je heen hebben. De onbeschermde lichaamsdelen moet je voortdurend insmeren met 'djungelolja', dat ze op een afstand houdt. Je moet ook op diverse plekken je kleding ermee insmeren. (Waar spijkerkleding strak tegen je lichaam zit, prikken ze er dwars doorheen.) Desondanks word je toch wel enkele keren per dag ergens gestoken. Je gaat 's avonds niet slapen voordat je enkele tientallen muggen in je tent hebt gedood. Nog iets erger dan gewone muggen zijn knutjes, die gelukkig iets minder voorkomen. Maar als je daardoor gestoken wordt heb je er nog veel langer last van. Van die muggenbeten loop je geen enkele ziekte op, maar ze zijn wel hoogst irriterend en ik heb dus zonder enig gewetensbezwaar heel veel muggen gedood.

Enkele dagen geleden kwam president Obama in het nieuws omdat hij ten aanschouwe van de gehele wereld een vlieg doodsloeg. Gewone vliegen bijten of steken niet, maar zijn op hun manier ook irriterend. Ze zijn minder makkelijk dood te slaan dan muggen en op zich leverde Obama een knappe prestatie. Dat kwam hem te staat op een berisping van 'PETA', People for the Ethical Treatment of Animals. PETA liet Obama weten: "We support compassion for all animals, even the most curious, smallest, and least sympathetic ones." Dat citaat haal ik uit het weblog van Marianne Thieme, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer. Ze wil niet van een mug een olifant maken, maar ze vindt wel "dat kleine dieren evenzeer onze aandacht verdienen als grote dieren." Welnu, een mug krijgt van mij alle aandacht en zodra dat kreng binnen handbereik is sla ik het in één klap morsdood. Ik ga niet proberen het langs vreedzame weg uit mijn omgeving te verwijderen, want het blijft terugkomen tot het zijn doel bereikt heeft: mijn bloed drinken en daartoe een antistollingsmiddeling injecteren. Dat is een agressieve daad waarbij het niet gehinderd wordt door ethische overwegingen. Daartegen mag ik mij verdedigen met alle beschikbare middelen. Eigen schuld, dikke bult.

PS
Het NOS-journaal van 8 uur gisteravond besteedde ruim 10 minuten (de helft van de beschikbare tijd) aan het overlijden van een Amerikaanse popzanger. Meest opmerkelijke mededeling (naar mijn mening): hij laat een schuld na van 500 miljoen dollar
x