zondag 9 augustus 2009

Begeleiding

Qua leeftijd zit je zo tussen de 20 en 25 jaar en je verdient een gigasalaris, waarvoor je nauwelijks behoeft te werken. Is dat erg? Ga je dan toch liever een andere werkgever zoeken die je misschien iets minder betaalt en meer laat werken? Zo'n beslissing lijkt in ieder geval wel iets positiefs te zeggen over je arbeidsethos.

Ik heb het over Klaas Jan Huntelaar en Rafael van der Vaart, naar Nederlandse begrippen grote voetballers voor het aangezicht des Heren. Nog niet lang geleden waren ze zelfs volgens Spaanse begrippen goede voetballers en werden ze met veel tamtam bij Real Madrid binnengehaald. Helaas zat Real Madrid qua resultaat enigszins in de déconfiture en dus gaf men daar het bijna obscene bedrag van rond de 250 miljoen euro uit om voetballers aan te trekken die nog beter zijn dan Klaas Jan en Rafael. Gelukkig voor hen vinden ze in Milaan en aanpalende slikken zompen nog steeds dat ze goed kunnen voetballen en mogen ze daar komen spelen. Ik denk dat ze daar een salaris ontvangen dat iets boven bijstandsniveau ligt.

Trouw wijdt een redelijk uitgebreid artikel aan de wederwaardigheden van Klaas Jan en Rafael. Dat leidt tot de kop: Belang van goede begeleiding neemt toe. Dat zal best, maar daar ligt volgens mij het probleem niet. Klaas Jan kwam na omzwervingen via 'H&K', 'Drempt Vooruit', 'HC03', 'De Graafschap', 'PSV' en 'AGOVV' uiteindelijk terecht bij 'SC Heerenveen'. Ik weet niet hoeveel hij daar verdiende, maar beduidend meer dan ik in dezelfde periode van mijn leven verdiende. Hij deed het goed daar en dus kwam Ajax langs. Daar kon hij nog meer verdienen. Ga dan maar eens als gewetensvolle begeleider zeggen: "Dat zou ik niet doen, Klaas Jan. Je doet het hier goed. Je kunt je financieel van alles veroorloven. Heerenveen is een leuke club. Zou het bij Ajax nou zo veel leuker zijn?" Maar Klaas Jan is geen dief van zijn eigen portemonnee. En enige tijd later valt er tegen een aanbod van Real Madrid helemaal niet op te begeleiden. De huidige generatie jongeren zit wat anders in elkaar dan mijn generatie. Niet beter of slechter, anders. Daar hoort bij: "I want it all and I want it now." Zulke mensen had je vroeger ook, hoor, maar die werden toen als hebberig beschouwd. Tegenwoordig mag je gewoon hebberig wezen. Je wordt zelfs bewonderd als je veel hebt, al heb je daar niet veel meer kwaliteit voor nodig dan 'marktwaarde'. Ik vind het best. Maar volgens mij kunnen ze beter al die bonusontvangers in het bankwezen en overige bedrijfsleven eens gaan begeleiden.
x