zondag 6 september 2009

Wieltjes

'Hervormd op wieltjes'. Die uitdrukking leerde ik in mijn jeugd. Daarmee werd gedoeld op iemand die zich 'hervormd' (in kerkelijke zin) noemde, maar in de praktijk niet liet blijken dat zhij ook werkelijk de Hervormde kerk en het daar beleden geloof serieus nam. Er waren natuurlijk ook gereformeerden en rooms-katholieken op wieltjes.

Geert Wilders schijnt te denken dat alle moslims, ook die in Nederland, alle voorschriften uit de Koran en de Hadith trouw volgen. Ik heb altijd de indruk gehad dat dat wel eens zou kunnen meevallen (of, vanuit het oogpunt van een imam, tegenvallen). Ik werd in die gedachte bevestigd door een artikel in de Volkskrant. De kop boven het artikel luidt: Koerdistan drooggelegd. Met "drooggelegd" wordt hier bedoeld dat, i.v.m. de ramadan, de verkoop van alcoholische dranken wordt verboden. Het gaat hier om het Iraakse Koerdistan waar overwegend moslims wonen. Die moeten dus nog tot en met 19 september a.s. van zonsopgang tot zonsondergang vasten. Roken mag ook niet tijdens het vasten. Moslims mogen overigens nooit alcohol tot zich nemen.

Wat lees ik nu? In Irak zijn er veel mensen die naar buiten de schijn ophouden, maar niet meedoen met de vasten. In Koerdistan zie je ze 's avonds aan de drank, in de restaurants en de tuinen. Maar ook overdag kan er in restaurants die met lakens van het zicht zijn afgesloten worden gegeten. (...) In Suleymania gaan families ook tijdens de ramadan op de vrije vrijdagmiddag naar de bergen voor een picknick – en zitten al ruim voor het uur dat de vast wordt gebroken aan de barbecue. Daar hoort sterke drank bij, en ook dat is in de vastenmaand niet anders dan normaal. Kijk, je zult mij niet horen over moslims die zich verkeerd gedragen. Ik vermoed dat er hier en daar in Nederland ook wel een moslim rondloopt die de ramadanregels niet helemaal strikt volgt. Zo zullen er hier ook moslims zijn die in hun eerste pilsje of Bacardi Cola niet gestikt zijn. Zo zullen er reformatorische christenen zijn die wel eens 'buiten de pot piesen' en 'linkse' mensen die een forse bonus niet zullen afslaan. Ik ga die mensen, als ze het niet al te bont maken, niet veroordelen, want ik weet dat 'de natuur' wel eens sterker is dan 'de leer'.

Ik denk dan weer even verder, in ieder geval wat verder dan Geert Wilders c.s. De meeste mensen die het ene regeltje overtreden zullen ook andere regeltjes niet altijd letterlijk en consequent volgen. Ik vind het dus wat moeilijk voorstelbaar dat plannen voor de jihad en invoering van de sharia worden uitgedacht en voorbereid onder het nuttigen van alcoholische drankjes. Ik vermoed dat veel gelovige moslims helemaal niet staan te trappelen om de jihad maar te beginnen. De ChristenUnie is er tegen dat er winkels open zijn op zondag, maar ze gaan niet na afloop van de kerkdienst naar de Bijenkorf op het Damrak om de toegang te verhinderen. Ze gaan rustig naar huis in Bunschoten of Elspeet en drinken keurig een kopje koffie. Zo zal de gemiddelde moslim na afloop van het vrijdaggebed naar huis gaan voor een kopje muntthee. Misschien gaan ze wel naar een horecagelegenheid voor een biertje. De invoering van de sharia laten ze graag over aan een paar fanatici.
x