dinsdag 6 oktober 2009

Verschil

De halve 'kunstwereld' loopt te hoop als Roman Polanski in Zwitserland wordt gearresteerd. Dertig jaar geleden heeft hij een 13-jarig meisje drank en verdovende middelen gevoerd en vervolgens verkracht. Vervolgens ontvlucht hij Amerika en ontloopt zo zijn straf.

De burgemeester van Eindhoven heeft een pedoseksueel die zijn straf heeft uitgezeten verboden naar Eindhoven terug te keren. Is de kunstwereld al in verontwaardiging uitgebarsten?
x

Bestelling

Dear Customer!

Thank you for ordering at our online store.
Your order: Sony VAIO A1133651A, was sent at your address.
The tracking number of your postal parcel is indicated in the document attached to this letter.
Please, print out the postal label for receiving the parcel.

Internet Store.

--------------------------------------------------------------------------------

This message was modified by F-Secure Anti-Virus E-Mail Scanning.

Een e-mail met deze tekst heb ik inmiddels zo tussen de twee- en driehonderd keer ontvangen van even zoveel afzenders. Bij ongeveer de helft zat ook nog eens een 'Trojan' of andersoortig virus. Ik heb geen idee wat een 'Sony VAIO A1133651A' is, laat staan dat ik die besteld zou hebben en al helemaal niet bij een bedrijf, dat zich 'Internet Store' noemt. Een beetje bedrijf immers verzint een pakkende/wervende naam. Bij "Bol.com" denk je toch meteen aan boeken?

De bestelling zou al verzonden zijn aan mijn adres. Het lijkt me dus wat onlogisch dat ik iets moet printen om die bestelling te ontvangen. Dus waarom zou ik die bijlage openen, terwijl zo langzamerhand iedereen die niet volledig digibeet is weet dat virussen juist in de bijlage zitten.
Aardig is ook de 'geruststellende' laatste regel. Zo'n regel zie je wel vaker, maar dan kun je meteen doorklikken naar het desbetreffende bedrijf. Het achterwege laten van de hyperlink zegt ook al genoeg. Worden de virusverspreiders nou steeds dommer?
x

Pesten

Ben ik nou zo geweldig slim? Dat wil ik graag geloven, maar ik heb ook mijn realistische momenten, waarop ik niet verder kom dan de conclusie dat ik niet écht dom ben. Maar af en toe lees ik dan iets over een wetenschappelijk(!) onderzoek dat iemand gedaan heeft en de resultaten daarvan. En dan denk ik: ja, dat had ik je zonder enig onderzoek kunnen vertellen.

Hester Trompetter (22), student gedragswetenschappen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, las ik in Trouw, heeft een schrijpend probleem weten vast te stellen: Een op de vijf bewoners van verzorgingshuizen zegt weleens te worden gepest door medebewoners. Goh! Echt? Ik wist natuurlijk niet exact dat het een op de vijf was, maar ik weet wel dat er in verzorgingstehuizen mensen wonen. En om de een of andere reden was ik er al achter gekomen dat ouder worden niet automatisch betekent: beter, of aardiger, of medemenselijker te worden.

Iedereen die 'nieuw' is een groep moet zijn/haar plaats weten. Dat geldt in de kinderopvang, in de schoolklas, in de werkkring en in de sportvereniging. Waarom zou dat ineens niet voor nieuwelingen in het verzorgingshuis gelden? De vossen daar hebben wel wat haren verloren, maar geen streken. "Als ze zomaar ergens in de eetzaal gaan zitten, worden ze verjaagd", zegt Trompetter. "Sommige bewoners blijken een eigen plek te claimen aan een tafel bij mensen met wie ze willen omgaan. Ze bakenen zo hun territorium af." Onderzoeksbegeleider Ron Scholte ontdekte dat onderzoek naar pestgedrag zich wereldwijd richt op kinderen, werknemers en gevangenen, maar niet op senioren in verzorgingshuizen. "Deze studie toont pestgedrag in verzorgingshuizen voor het eerst aan", zegt Scholte. Er kunnen nog heel wat jonge onderzoekers aan het werk. Weten we al iets over het pestgedrag onder discobezoekers? Hoe zit dat op de snelweg? Wordt er op campings niet gepest? Ontgroenen bij studentenverenigingen is een georganiseerde manier van pesten. Ik weet niet hoe het tegenwoordig bij ons leger gaat, maar in mijn tijd was het voor de nieuwelingen ook niet altijd even leuk. 'Fillers' dienden 'respect' te tonen voor de 'ouwe stompen', anders wachtte de wasbak.

Trompetter constateert dat pesten gevoelens van depressiviteit, angst, sociale eenzaamheid en tevredenheid over het leven negatief beïnvloedt. Zonder gedegen onderzoek zou ik daar natuurlijk nooit opgekomen zijn. En intussen komt de dag dat ik naar zo'n verzorgingshuis moet steeds dichterbij. Ik mag hopen dat er in de komende jaren krachtig beleid wordt gevoerd om dat pesten in verzorgingshuizen voor eens en voor altijd uit te bannen. Het moet die oudjes toch uit te leggen zijn dat het juist leuk is om af en toe op een andere plek aan tafel te zitten? ("Lieve mensen, zullen we stoelendans gaan doen?") Territoriumbeschermende oudjes laat je gewoon een week lang op hun eigen kamer eten. Zul je zien hoe gauw ze bijtrekken. Of bij overtreding van het pestverbod mag je een maand lang niet meedoen met bingo. Ik heb nog wel een advies voor het management van vezorgingshuizen: ga nou eens met de cliëntenraad om de tafel zitten en stel een antipestprotocol op. Dat helpt niets, maar het lijkt net of je bezig bent. Die oudjes vinden toch wel een manier om te pesten. Het zijn net mensen.
x