vrijdag 5 februari 2010

Veilig?

In tegenstelling tot wat ik deze en gene gemeld had, verschijnt er vandaag toch een 'Beggartalk'. Gisteren heb ik diverse malen contact gehad met helpdeskmedewerkers van KPN. Vanaf vroeg in de ochtend waren er problemen met mijn internetverbindingen. Dat ging van kwaad tot erger: op een gegeven moment in de middag kon ik met geen van de drie browsers die ik - afwisselend of gelijktijdig - gebruik, contact met het internet krijgen. E-mailen lukte soms wel, dan weer niet. Ook het uploaden van bestanden naar mijn website lukte niet. Met een helpdesk moet je altijd een paar keer bellen: iedere medewerker heeft een andere aanpak van hetzelfde probleem. Uiteindelijk was ik er wel achter waar het aan lag. Ik gebruik sinds vorig jaar april 'PC Veilig' van KPN om mij tegen allerlei ongerief als virussen, spyware, phishing etc. te beschermen. Datzelfde 'PC Veilig' bleek ineens, zeg maar: pro-actief, uit te gaan van het beginsel: de beste beveiliging tegen de gevaren van het internet is geen contact met het internet, want als ik 'PC Veilig' op non-actief stelde, kon ik internetten en e-mailen wat ik wilde . Maar ja, als je zoveel op het internet zit als ik, kun je niet zonder beveiliging.

Gelukkig heb ik ook nog een goede vriend, John, in Den Haag, die in situaties als deze mij altijd weer van deskundig advies dient. Aan het begin van de avond heb ik dus 'PC Veilig' uitgeworpen in de buitenste duisternis - waar het geween is en het geknars der tanden - de firewall van Windows ingeschakeld en een geheel gratis anti-virusprogramma geïnstalleerd. En het aardige is dat 'Shields Up' mij vertelt: 'Your system has achieved a perfect "TruStealth" rating.' Voor hackers en andere kwaadwillenden bestaat mijn pc niet.

Dus bij deze toch weer een duidelijk bewijs dat ik hedenmorgen weer gezond genoeg was om de tocht van mijn bed naar de pc te maken. En jawel: ook de volgende aflevering  van het vervolgverhaal is verschenen. Een bijkomend voordeel is: mijn pc is weer een stuk sneller.
x