dinsdag 13 april 2010

Voorbeschouwing

Voetbal vind ik in beginsel een aardige sport om naar te kijken, maar de laatste 10 á 15 jaar beperk ik me tot samenvattingen, omdat het vaak te saai is om er anderhalf uur onafgebroken naar te kijken, zeker als je geen supporter van een bepaalde ploeg bent, dus het niet uitmaakt wie er wint. De Nederlandse Eredivisie is dit jaar spannend in die zin dat het zeer wel mogelijk is dat voor het tweede achtereenvolgende jaar niet PSV, Ajax of Feyenoord landskampioen wordt. Dat zou dan FC Twente moeten worden, dat met nog drie wedstrijden te gaan een voorsprong van vier punten op Ajax heeft, zeven op PSV en maar liefst dertien op Feyenoord, dat in ieder geval geen kampioen meer kan worden. PSV heeft nog een theoretische kans, Ajax een tamelijk reële. Zie de stand hieronder.

Ajax lijkt licht in het voordeel. FC Twente (nr. 1) speelt vanavond tegen AZ (nr. 5). Ajax (nr. 2) speelt morgenavond tegen Willem II (nr. 17) en weet dus wat het doen staat. FC Twente speelt verder nog tegen de nrs.  4 en 13, Ajax tegen de nummers 6 en 12. Als Ajax uit de nog resterende drie wedstrijden vier punten (van de maximale negen) meer haalt dan FC Twente, wordt het kampioen, omdat het een (veel) beter doelsaldo heeft. In het schema hieronder zie je een aantal mogelijke resultaten van Ajax en wat FC Twente daar tegenover moet stellen om toch kampioen te worden (w=winst: 3 punten, g=gelijk spel: 1 punt, v=verlies: 0 punten).
Bij Ajax speelt nr. 1 van de topscorerslijst, Luis Suarez, bij FC Twente nr. 2, Bryan Ruiz. Het doelsaldo van Ajax is 77, van FC Twente 37, nog niet de helft. Ajax moest tot nu toe per wedstrijd gemiddeld 0,6 tegendoelpunt toestaan, FC Twente 0,8.

"De bal is rond." Aan het begin van de competitie ging iedereen er vanuit dat PSV weer kampioen zou worden. Opnieuw is aangetoond dat de eindstand van de competitie voorspellen gelijk staat met het kijken in koffiedik of een glazen bol. Drie ronden voor het einde is dat nog steeds het geval. Als FC Twente vanavond verliest en Ajax morgen wint, is er nog steeds niet beslist. Wint FC Twente vanavond en verliest Ajax morgenavond, dan is FC Twente kampioen. Bij winst, resp. gelijk spel is nog alles mogelijk. Vanavond om 22.30 uur kun je bij het NOS Sportjournaal (Nederland 3) een eerste indicatie zien.

UPDATE (na de wedstrijden van woensdag 14 april 2010)
PSV kan nog steeds theoretisch kampioen worden: Ajax en FC Twente moeten dan beide resterende wedstrijden verliezen en PSV moet ze beide winnen. Het wordt dan kampioen op doelsaldo, FC Twente wordt dan tweede en Ajax derde. FC Twente moet om kampioen te worden minimaal hetzelfde resultaat (qua punten) behalen als Ajax. Hieronder zie je de resultaten die Ajax moet behalen, vergeleken met de mogelijke resultaten van FC Twente, om kampioen te worden.

Theoretisch zijn nog altijd de volgende eindstanden in de kop van de Eredivisie mogelijk:


Intussen is iedereen allang vergeten dat ooit is afgesproken dat een club bij winst 3 i.p.v. 2 punten zou krijgen. Dat zou het aanvallende spel bevorderen. Volgens mij is daarvan niets gebleken, want nog altijd is 'het resultaat' belangrijker dan 'het spel' en daar moeten de fans en andere toeschouwers maar mee leven. Wanneer bij de huidige competitie het oude systeem van 2 punten voor een gewonnen wedstrijd zou zijn gehanteerd, zou dat tot nu (12-4-2010) toe een miniem verschil in de totaalstand hebben opgeleverd: Vitesse en VVV Venlo, de nrs. 13 en 14 zouden van plaats verwisselen. Tel uit je winst!
x

Kruis

Het zit de trouwe rooms-katholiek niet mee de laatste tijd. Homo's en lesbo's en hun sympathisanten liepen te hoop in de Sint-Jan in Den Bosch. Steeds meer priesters en kloosterlingen blijken zich ooit vergrepen te hebben aan kinderen en de Rome deed niets meer dan het allemaal onder het tapijt vegen. Sinds een paar dagen rollen de Nederlandse bisschoppen vechtend over straat. En in de Volkskrant van gisteren moest ik lezen dat nu zelfs de bisschop van Myra betrokken is geraakt bij al die conflicten.

De bisschop van Myra staat in ons land beter bekend als Sint Nicolaas of Sinterklaas. Hij is ook en vooral een groot kindervriend. Nu hoef ik niet te vertellen dat de combinatie van 'rooms-katholiek geestelijke' en 'kindervriend' tegenwoordig associaties oproept die niet overal als even plezierig worden ervaren. Stel je even de situatie over een ruim een half jaar voor: overal duiken weer bisschoppen op met die rode mijters op hun kop en die rode mantels om hun heen. Op die mijters en mantels staat een kruis afgebeeld. Wat doen ouders die van religie niet het naadje van de kous weten? Die denken bij het zien van een geestelijke meteen aan kindermisbruik, dus verlaten als een haas met hun kroost het winkelcentrum, kantine van school of sportclub, of waar dat verdachte persoon ook maar verschijnt. Het zou een klap betekenen voor middenstand en horeca.

De oplossing van een nijpend probleem ligt inmiddels klaar: Entertainmentbureau Ras uit Weert bant voortaan het kruis van de mantel en mijter van sinterklaaskostuums. Aardig, denk ik dan, maar is het verwijderen van het kruis voldoende? Mijn inziens gaat het om de hele 'Gestalt' van die pseudogeestelijke. Ook zonder dat kruis denkt iedereen meteen aan een bisschop. Die staf zou ik ook weglaten en ik zou minimaal de kleur rood door een andere kleur vervangen. Maar de hele aankleding kan wat eigentijdser. (Ronald Plasterk werd ook een heel ander mens alleen door een hoed op te zetten!) De kleine 'gelovigen' immers zijn de jongeren van over een paar jaar en we moeten alles, dus ook het Sinterklaasfeest, aantrekkelijk houden voor jongeren, want dat zijn de jonge ouders van de nabije toekomst. Dat paard kan zo langzamerhand vervangen worden door een moderne motorfiets en de stoomboot door een draagvleugelboot. We vragen Sinterklaas ook niet meer binnen te komen met zijn 'knecht', maar met zijn 'managementassistent' (m/v). Het toch altijd beangstigende bonzen op deuren en ramen wordt vervangen door voor zelfs het kleinste kind herkenbare sms'jes. Het 'meenemen in de zak' wordt vervangen door enkele uurtjes dienstverlening, zoals boodschappen doen voor oma. Straffen en beloningen leest de goedheiligman niet meer voor uit een dik boek (wie heeft er nog een dik boek in huis?), maar van zijn iPad, E-book of netbook. Waarmee ik maar zeggen wil: uit nare dingen kunnen soms positieve ontwikkelingen voortkomen.
x