zondag 22 augustus 2010

Als

Meermalen heb ik hier gezegd dat ik een stuk financieel onbenul ben. Dat betekent niet dat als het over geldzaken gaat ik helemaal nergens iets van begrijp. Zelfs als het over de dekkingsgraad van pensioenfondsen gaat, haak ik niet automatisch na enkele seconden af. Omdat die dekkingsgraad te laag is, moeten aardig wat mensen het binnenkort met minder inkomen doen. Daar is veel over te doen en er wordt ook op tv aandacht aan besteed.

Afgelopen vrijdag hoorde ik een vertegenwoordiger van de Algemene Pensioen Groep (APG) die in NOVA te gast was. De APG is een koepel van een groot aantal pensioenfondsen, die alles bij elkaar zo'n 240 miljard euro beheren. Die APG-man deed in het geheel niet paniekerig. Ik begreep dat de pensioenfondsen als ze vooruit kijken, uitgaan van verwachte rente-inkomsten. Dat leek me normaal: je moet ergens van uitgaan. De pensioenfondsen nu gaan uit van de ontwikkeling, als ik het goed begrepen heb, van de rente op staatsobligaties. Die is behoorlijk vast, maar niet erg hoog: ergens tussen de 2 en drie procent. Dat is dus een aanname, een rekenmodel, meer niet. Maar op basis van die aanname ziet het er somber uit.

Ik dacht dus wat door. Stel dat we niet uitgaan van de rente op staatsobligaties, maar van de verwachte rente die het beleggen bij beleggingsfonds X oplevert. Fonds X is al decennia lang een zeer betrouwbaar fonds. De gemiddelde rente die het uitkeerde was zeven procent en niets wijst erop dat daarin een noemenswaardige verandering komt. Halleluja: alle pensioenfondsen zitten weer ruim boven de dekkingsgraad en de pensioenen hoeven in het geheel niet verlaagd te worden.

Nu zat ik niet alleen naar NOVA te kijken. Ik was op bezoek bij een vriend. Twee andere vrienden waren net naar huis vertrokken. Die vriend heeft een gedegen opleiding tot registeraccountant achter de rug. Hij weet dus wel iets van geldzaken. Het aardige is dat zijn huidige functie die is van directeur van een pensioenfonds. (Ik verzin dit echt niet!) Het is geen groot pensioenfonds en het zit totaal niet in de gevarenzone. Deze deskundige vriend gaf mij gelijk: het is maar waar je van uitgaat.

Een reëel probleem is dat we steeds ouder worden en dus langer pensioen ontvangen. Dus moet je óf de pensioengerechtigde leeftijd, óf de premie verhogen, óf de uitkering verlagen. Maar ik voel me domweg bestolen als mijn uitkering verlaagd wordt, alleen maar omdat ze nu eenmaal gekozen hebben voor een willekeurig rekenmodel.
x