woensdag 2 februari 2011

Slim

Omdat ik nu eenmaal niet dagelijks in gezelschap van andere mensen verkeer, kan ik niet elke maandagochtend 'meepraten' over de ontwikkelingen in 'Boer zoekt vrouw'. Zou ik wel in gezelschap verkeren, dan zou ik ook niet echt kunnen meepraten, want ik kijk er nooit naar. Dat zegt niets over het programma, dat zegt iets over mij.

Afgelopen zondag keken 5,2 miljoen mensen. Dat kijkersaantal begint zo langzamerhand een eigen leven te leiden. Het geeft het programma een aparte status. Het wordt onderwerp voor een serieus gesprek. Dat gaat intussen zo ver dat op maandagavond in 'De Wereld Draait Door' een levensgrote staatssecretaris, Henk Bleker, die over koeien, geiten en varkens schijnt te gaan, wordt uitgenodigd om zijn mening te geven over 'Boer zoekt vrouw', zeg maar vanuit een soort officiële agrarische optiek. Dan kan je het hebben over vragen als: brengt dit programma 'de boer' dichter bij 'de (verstedelijkte) burger'. Die laatste immers kan nu eens met eigen ogen zien wat de oorsprong is van zijn karbonade (maakte deel uit van een varken) of biefstuk (was deel van een koe). Koeien en varkens zijn dieren die en masse in grote stallen verblijven, maar het daar heel goed hebben.

Ik kan me zo voorstellen dat deze trend gaat inburgeren. Binnenkort zien we dus in 'Nieuwsuur' of 'Een vandaag' een bewindspersoon voor cultuur die ons komt uitleggen wat de intrinsieke waarde van 'Voice of Holland' of 'Sterren dansen op het ijs' heeft voor ons nationale wij-gevoel.

Die Henk trouwens wordt gezien als een soort boer. Hij komt uit Vlagtwedde en veel platter land kun je je nauwelijks voorstellen. Hij is overigens doctor in de rechtsgeleerdheid, heeft gewerkt bij de Rijksuniversiteit van Groningen, was zelfstandig organisatieadviseur, Gedeputeerde van de provincie Groningen en directeur van RTV Noord. Daar zit allemaal weinig agrarisch bij. Als hobby fokte hij Welsh pony's. Die dieren hebben ruimte, een grasveld, nodig om rond te lopen. Henk had dus grasveld, maar een deel daarvan (6 hectare) wordt omgezet in natuurgrond. Henk is, volgens Trouw, sceptisch (...) over het opofferen van landbouwgrond voor de natuur, maar zal voor het omzetten van die 6 hectare wel 174.372,96 ontvangen. Is dat nou boerenslimheid?
x