woensdag 9 maart 2011

Ongerust

Ik ga er niet direct iets van merken, want ik sta nooit boos bij een benzinepomp, maar uit de nieuwsberichten begrijp ik dat de prijs van benzine en dieselolie een recordhoogte heeft bereikt. Er is geen land ter wereld waar het 'overheidsaandeel' in de benzineprijs zo groot is als in Nederland, maar dit keer kan de overheid er helemaal niets aan doen. Het heeft ook niets te maken met de aanvoer van ruwe olie. Het aandeel dat Libië heeft in de totale 'output' aan ruwe olie is op wereldschaal te verwaarlozen. Saoedi-Arabië hoeft maar één extra pompje in werking te stellen - en heeft dat al gedaan - en alles is weer normaal. De toevoer is dus gelijk en bij mijn weten is de vraag naar benzine ook niet van de ene op de andere dag beduidend gestegen.

Wat is er dan aan de hand? De 'markt' is ongerust. Ik ken die markt niet, dus mogelijk is er best reden voor ongerustheid. Maar is dat een goede reden voor prijsverhoging? Als er werkelijk een tekort komt zal dat de oliemaatschappijen ook een zorg zijn, want dan verhogen ze ook de prijzen. De consument blijft toch wel in zijn auto rijden. Stel nou eens dat Campina en Friesche Vlag ongerust worden over de koeienstand in Nederland. Pikken we het dan met ons allen dat daarom de prijzen van melk, boter en kaas omhoog gaan? Dat kan altijd nog als er ineens massale sterfte onder het melkvee uitbreekt.

Hoe zit dat trouwens met de concurrentie? Dat ze bij, bijvoorbeeld, Chevron ongerust worden en de prijs verhogen is voorstelbaar, maar waarom worden ze dan bij Shell en ExxonMobil ook ineens ongerust? Die zouden toch kunnen profiteren door hun prijzen niet te verhogen? Gek genoeg gaan die mee met de prijsverhoging. Als ik bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit werkte zou ik het zeer verdacht vinden als concurrenten gelijktijdig hun prijzen verhogen om onduidelijke redenen. En uiteindelijk krijg ik er ook mee te maken, want de prijs van het aardgas is aan die van de olie gekoppeld en ik wil wel blijven koken. En onze vriend De Jager zal er dus ook niets aan doen, want 'zijn' inkomen gaat dus ook weer omhoog. Of gaat dat extra geld naar het onderwijs? Of mag er een orkestje extra blijven bestaan?
x